Grupa za obradu i analizu slike

Dobro došli na naslovnicu istraživačkog laboratorija "Grupa za obradu i analizu slike"!

Istraživački laboratorij "Grupa za obradu i analizu slike" započeo je sa radom 1994. godine. Grupa se bavi istraživanjima u području teorije i primjena obrade slika, raspoznavanja uzoraka i računalnog vida u raznim područjima ljudske djelatnosti. Istraživački problemi kojima se grupa bavi uključuju ekstrakciju značajki slika, segmentaciju slika, registraciju slika, analizu kretanja iz video snimki te algoritme primjerene za implementaciju navedenih metoda u stvarnom vremenu.

U području obrade i analize slika u biomedicini dosadašnji projekti obuhvaćali su teme kao što su:

  • analiza slika očne pozadine dobivenih fundus fotografijom i OCT snimanjem,
  • praćenje intravaskularnih katetera u stvarnom vremenu iz rendgenskih video snimki,
  • analiza Doppler ultrazvučnih slika u kardiologiji korištenjem digitalnih atlasa,
  • analiza slika u nuklearnoj medicini,
  • analiza CT i MR slika mozga i drugih organa.

U području biometrijskih metoda za sigurnosne primjene dosadašnji projekti bavili su se:

  • automatskom analizom kvalitete osobnih fotografija za putne dokumente,
  • metodama za verifikaciju potpisa osobe.

U području računalnog vida za prometne primjene provodili su se projekti na razvoju sustava za detekciju registarskih pločica na vozilima, za panoramsku vizualizaciju okoline vozila pomoću više kamera i metodama za poboljšanje slika dobivenih od ugradbenih video kamera.

Drugi istraživačko-razvojni projekti obuhvaćali su razvoj sustava za vizualnu inspekciju kvalitete proizvoda u stvarnom vremenu s primjenom u industrijskoj automatizaciji proizvodnje.

Informacije o mentorstvu studenata i temama za seminare, projekte, završne i diplomske radove nalaze se stranici o mentorstvu.

Za vijesti o aktivnostima grupe i detaljni prikaz istraživačkih projekata i popis publikacija članova grupa molimo posjetite naše stranice na engleskom jeziku.