MENTORSTVO STUDENATA

Mentorstvo studenata

Svrha projektno orijentiranih predmeta (Seminar, Projekt, Završni i Diplomski rad) je da omoguće studentima stjecanje vještina radeći na praktičnim inženjerskim problemima. Grupa za obradu i analizu slike provodi niz istraživačkih i znanstvenih projekata što daje odličnu priliku studentima da radeći na problemima motiviranim realnim istraživačko-razvojnim projektima stječu nova znanja i iskustvo. Teme projekata motivirane su stvarnim primjenama i postoji mogućnost izrade projekata i završnih i diplomskih radova u suradnji s gospodarstvom. 

Dosadašnji studentski projekti i diplomski radovi rezultirali su s nekoliko Rektorovih nagrada od kojih je zadnja posebna rektorova nagrada studentskom timu koji je radio na multimedijskoj predstavi "Vrata percepcije" koja je izvedena u sklopu "30. Tjedna suvremenog plesa" u Zagrebu i koja je ostavila odjek u medijima. U okviru tog projekta realizirani su složeni sustavi poboljšane stvarnosti, popločene vizualizacije i računalnog vida.

Za razgovor u vezi mentorstva pozivaju se motivirani studenti zainteresirani za stjecanje novih znanja da se jave voditelju Grupe, prof. dr. sc. Svenu Lončariću.

Teme projekata

Moguće teme projekata za mentorski rad uključuju (ali nisu ograničene na) sljedeće teme:

Analiza slika u medicini

Tema obuhvaća razvoj algoritama za obradu i analizu slika u medicini što uključuje ultrazvučne Doppler slike u kardiologiji, analizu slika u oftalmologiji, te probleme segmentacije i registracije medicinskih slika.

Pobljšanje slika u boji

U okviru ove teme razvijaju se metode za procjenu nepoznatog osvjetljenja kojim je osvjetljena scena. Na temelju procjene osvjetljenja moguće je napraviti korekciju boja u slici tako da slika izgleda kao da je snimljena pod bijelim osvjetljenjem. Navedene metode se primjenjuju u mnogim sustavima za snimanje kao što su npr. kamere u svrhu automatskog balansiranja bijele boje (eng. auto white balance).

Snimanje, obrada i analiza termovizijskih slika

Grupa za obradu slika raspolaže s nekoliko vrlo kvalitetnih (i skupih) termovizijskih kamera s kojima je moguće precizno mjeriti temperaturu različitih objekata, te omogućiti primjene u raznim područjima kao što su medicina, građevinarstvo, elektrotehnika, itd. Projekt će obuhvatiti razvoj algoritama za analizu slika odabranih scena snimljenih termovizijskom kamerom.

Računalni vid za vizualnu inspekciju proizvoda

U okviru nekoliko istraživačkih projekata Grupe razvijaju se algoritmi za vizualnu inspekciju (kontrolu kvalitete) proizvoda u industrijskoj proizvodnji. Na ovoj temi studenti mogu steći praktična znanja o radu s industrijskim kamerama, objektivima, rasvjetom, te razvojem metoda analize slike i pripadne programske podrške.

Računalni vid za promet i transport

Tema je vezana za korištenje sustava računalnog vida u svim aspektima povećavanja sigurnosti u prometu (vizualizacija okoline vozila, detekcija prometne signalizacije, detekcija pješaka, detekcija mogućnosti sudara, praćenje psihičkog stanja vozača i drugo).