MENTORSTVO STUDENATA

Mentorstvo studenata

Svrha projektno orijentiranih predmeta (Seminar, Projekt, Završni i Diplomski rad) je da omoguće studentima stjecanje vještina radeći na praktičnim inženjerskim problemima. Grupa za obradu i analizu slike provodi niz istraživačkih i znanstvenih projekata što daje odličnu priliku studentima da radeći na problemima motiviranim realnim istraživačko-razvojnim projektima stječu nova znanja i iskustvo. Teme projekata motivirane su stvarnim primjenama i postoji mogućnost izrade projekata i završnih i diplomskih radova u suradnji s gospodarstvom. 

Dosadašnji studentski projekti i diplomski radovi rezultirali su s nekoliko Rekotorovih nagrada od kojih je zadnja posebna rektorova nagrada studentskom timu koji je radio na multimedijskoj predstavi "Vrata percepcije" koja je izvedena u sklopu "30. Tjedna suvremenog plesa" u Zagrebu i koja je ostavila veliki odjek u medijima. U okviru tog projekta realizirani su složeni sustavi poboljšane stvarnosti, popločene vizualizacije i računalnog vida.

Za razgovor u vezi mentorstva pozivaju se motivirani studenti zainteresirani za stjecanje novih znanja da se jave voditelju Grupe, prof. dr. sc. Svenu Lončariću.

Teme projekata

Moguće teme projekata za mentorski rad uključuju (ali nisu ograničene na) sljedeće teme:

Analiza slika u medicini

Tema obuhvaća razvoj algoritama za obradu i analizu slika u medicini što uključuje ultrazvučne Doppler slike u kardiologiji, fundus i OCT slike očne pozadine u oftalmologiji, te tehničke probleme segmentacije i registracije slika.

Snimanje, obrada i analiza termovizijskih slika

Grupa za obradu slika raspolaže s nekoliko vrlo kvalitetnih (i skupih) termovizijskih kamera s kojima je moguće precizno mjeriti temperaturu različitih objekata, te omogućiti primjene u raznim područjima kao što su medicina, građevinarstvo, elektrotehnika, itd. Projekt će obuhvatiti razvoj algoritama za analizu slika odabranih scena snimljenih termovizijskom kamerom.

Računalni vid za vizualnu inspekciju proizvoda

U okviru nekoliko istraživačkih projekata Grupe razvijaju se algoritmi za vizualnu inspekciju (kontrolu kvalitete) proizvoda u industrijskoj proizvodnji. Na ovoj temi studenti mogu steći praktična znanja o radu s industrijskim kamerama, objektivima, rasvjetom, te razvojem metoda analize slike i pripadne programske podrške.

Paralelni algoritmi na klasteru računala

Na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija nalazi se SIGMA - jedini višeprocesorski klaster za paralelno računanje na FER-u, a koji se sastoji od 200 procesorskih jezgri. Klaster pruža studentima mogučnost stjecanja iskustva vezano za instalaciju softvera za klaster i administraciju klastera, razvoj paralelnih algoritama, virtualizaciju, probleme sigurnosti i druge napredne računarske tehnike.

Računalni vid za promet i transport

Tema je vezana za korištenje sustava računalnog vida u svim aspektima povećavanja sigurnosti u prometu (vizualizacija okoline vozila, detekcija prometne signalizacije, detekcija pješaka, detekcija mogućnosti sudara, praćenje psihičkog stanja vozača i drugo). 

Metode interaktivnih vizualizacija

Grupa za obradu slika raspolaže s oko 20 projektora za stvaranje popločenih (eng. tiled) vizualizacija, MS Kinect uređajem, kamerama za vizualno praćenje objekata, te s opremom za pasivne i aktivne stereo 3D vizualizacije. Kroz dosadašnje projekte razvili smo tehnike za popločene vizualizacije na ravnim i zakrivljenim površinama. Primjene ovakvih sustava su raznolike, a u zadnje vrijeme započeli smo interdisciplinarni projekt primjene interaktivnih vizualizacija u scenskim umjetnostima kao što je moderni ples. Kroz ovu temu studenti mogu steći znanja o konceptima prividne i proširene stvarnosti, radu s uređajima za realizaciju takvih sustava, te o interaktivnim sustavima s popločenom vizualizacijom. Realizacija sustava izvodi se programskom podrškom na računalu opće namjene te naprednim radnim stanicama uz korištenje Nvidia CUDA tehnologije.